Change management

Kies! Coaching begint waar anderen ophouden – 10 principes voor echte
cultuurverandering

Business case IT afdeling bank. Na jaren aandacht voor het leveren van diensten wil het management van de IT afdeling zich meer gaan richten op de menskant. De stemming daalt en de moodmonitors slaan 'rood' uit. Wat moet er gebeuren? De cultuur veranderen van klagen naar winnen, van gesloten naar open, van individueel naar samen. Kies! Coaching is ingehuurd om dit proces te begeleiden. Kies! Coaching werkt volgens de volgende 10 principes.

 1. DOEN - Is er een redelijk gezamenlijk gevoel voor de richting die men op wil? Blijf dan niet hangen in semantische discussies over values ed., maar ga aan de slag.
 2. Verander cultuur van binnenuit - Selecteer en train change agents die voorbeeldgedrag laten zien en hun omgeving stimuleren en coachen tot gedragsverandering. Management participeert.
 3. Zorg voor ownership - Laat change agents zelf doelen stellen waar zij per direct aan willen werken.
 4. Oefen positieve druk uit - Iedere twee weken contact met de coach, door training, coaching on the job of individuele coaching, geeft voldoende ‘druk’ om te veranderen.  
 5. Training aan change agents in soft skills for positive change is noodzakelijk. Als je het niet kent, weet je ook niet hoe het moet. Als je geen voorbeeld krijgt weet je het ook niet. Het is geen onwil, geen onvermogen maar onbekendheid.
 6. Geef coaching on the job. Door coaching on the job wordt de hele werkvloer meegenomen.
 7. Geef change agents individuele coaching - Aansluiten bij persoonlijke doelen door individuele coaching is de beste voorspeller voor de gewenste gedragsverandering.
 8. Verankeren door bewustwording - Positief  ervaren wat het effect is van nieuw gedrag en je ervan bewust zijn, leidt tot herhaling van dat gedrag.
 9. Laat de nieuwe cultuur ervaren - Ga bij het uitvoeren van een cultuurprogramma
  meteen werken conform de cultuur die je wilt realiseren.
 10. Maak gebruik van de kracht van de herhaling en goed voorbeeld doet volgen.

  Resultaten voor de IT afdeling: verhoogde arbeidsvreugde, open, zelfverzekerder. Gemeten door monitor van de bank.